Yvonne och Muris om upplevelser från kongressen

Kongressens tredje dag inleddes med tal av finansminister Magdalena Andersson. Två av våra ombud från Örebro län; Muris och Yvonne, berättar om hur de upplever att vara på kongress.

Hur har den tredje dagen varit?
Igenkännande. Nu börjar man se strukturen, hur det är uppbyggt och hur allt fungerar, säger Yvonne.
Muris håller med. Det är en betydande skillnad mellan dag ett och tre, säger han.

Du har varit uppe i talarstolen Muris. Vad pratade du om?
Jag pratade om en trygg välfärd i hela landet. Jag yrkade bifall på partistyrelsens riktlinjer, och ville också poängtera att välfärden inte får urholkas eller försämras. Välfärden ska utvecklas, det är socialdemokratisk politik

Hur kändes det att stå där?
Det var pirrigt eftersom jag är nybörjare. Men när jag kom upp dit kändes det som jag var i ett vakuum. Och efteråt kändes det skönt.

Är kongressen som ni förväntat er?
Vi fick veta att det skulle vara mycket jobb, säger Yvonne. Det är mycket jobb, men det känns inte jobbigt för det. Vi måste prestera, hänga med och vara lyhörda. Det är upplyftande att få vara delaktig och ta ansvar. Att känna att man är med och gör något, det övervinner det jobbiga. Vi har personal runt oss som gör att vi kan vara fullt fokuserade på ombudsrollen. Arbetet i temagrupperna har varit bra, det har varit lätt att få till dialog och samförståelse.

Jag hade inga speciella förväntningar, säger Muris. Jag är också positivt överraskad av temagruppsarbetet, det har gått jättebra att kompromissa. Alla har varit väldigt lyhörda och tydliga med vad de ville förändra. Men det är långa dagar och ett stort ansvarstagande här på kongressen, och det tar på energin.

Vilken är det viktigaste beslutet som ni hoppas på kommer fattas under kongressen?
Migrationsfrågan och välfärdens utveckling, säger Muris.
Kompetensförsörjningen i skolan, säger Yvonne. För att kunna stärka arbetskraften i hela landet är detta den allra viktigaste frågan. Utan utbildade lärare får vi problem att fylla välfärden med personal i framtiden. Vi måste börja bygga därifrån.

 

Muris och Yvonne

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s