Örebroförslag för fler bostäder blir nationell S-politik

Den 8-12 april pågår Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Socialdemokraterna i Örebro län har 13 ombud på plats och de har varit med och drivit igenom en skarpare bostadspolitik för partiet nationellt. Nu föreslår Socialdemokraternas partistyrelse att kongressen ställer sig bakom Örebros förslag om att se över hur man bäst kan underlätta bostadsbyggandet i landet.

Runtom i landet råder det bostadsbrist och behovet av bostäder ökar allt snabbare när befolkningen växer. Bostadsbristen är oacceptabel i ett modernt välfärdsland där fler ska ha möjlighet att bo även i en nybyggd bostad på landet eller i staden. Ombud från Örebro har nu drivit igenom att staten måste se över hur bostadsbyggandet kan underlättas.

– Det är en enorm seger för Örebro och distriktet att vi lyckats driva igenom en tydligare bostadspolitik som ställer högre krav på staten. I Örebro bygger vi mest i landet, sett till invånarantal, och det är därför glädjande att våra metoder och de problem vi stött på får gehör i partistyrelsen, säger Björn Sundin (S) kommunalråd och kongressombud för Örebro.

Örebro kommun är först i landet med att ta fram en juridiskt bindande modell som säkerställer att hyror hålls nere de tio-femton första åren i nybyggnation. Alla ska ha råd med en bra bostad och det kräver gemensamma satsningar från stat och kommun. En blandning av bostäder är optimalt, men Örebroombuden har särskilt lyft möjligheten att bygga hållbara bostäder i alla delar av landet som grundläggande i en bra socialdemokratisk bostadspolitik.

– Vi måste bygga bort bostadsbristen. För att möjliggöra detta krävs snabbare processer och att minska kostnaderna för bostadsbyggande samtidigt som vi ökar de statliga investeringarna i bostadssektorn, säger Kenneth Nilsson (S) kommunalråd och kongressombud för Örebro.

På den förra partikongressen, 2015, beslutade Socialdemokraterna att genomföra en byggoffensiv och bygga minst 250 000 nya bostäder fram till 2020 och därefter i genomsnitt 45 000 bostäder om året fram till 2030. Den offensiven är inledd. Under 2016 påbörjades 64 000 nya bostäder. I Örebro kommun slog vi byggrekord 2016 då över 2000 bostäder färdigställdes.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s