Kumlaombud lyfte kvarntorpshögen på kongressen

Ombuden ifrån Socialdemokraterna Örebro län fortsätter att driva lokalpolitiken på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Idag har Kumlaombuden poängterat att jordartsmetaller måste utvinnas på ett hållbart sätt.

– Detta är ett viktigt tydliggörande för Kumla kommun eftersom att utvinningen av uran annars skulle kunna ske i Kvarntorpshögen, säger Katarina Hansson (S), kommunalråd och ombud för Kumla.

Katarina Hansson från Kumla har tydliggjort att det är viktigt att det inte sker en utvinning av miljöförstörande jordartsmetaller där även uran kan följa med som en ”biprodukt”. Under andra världskriget utvanns olja ur den skiffer som finns i Kumla-området. Utvinningen gav restprodukter och det lades upp som en hög, som har fått namnet Kvarntorpshögen. Denna hög innehåller stora mängder av de sällsynta jordmetallerna som behövs för en fortsatt utveckling av grön teknik som vindkraftverk, solceller och smarta telefoner, men i högen finns det också uran.

– Kvarntorpshögen betyder mycket för oss Kumlingar. Hos de äldre som kommer ihåg hur det var när utvinning pågick och hur det luktade. Hos våra elever som får åka dit för att knacka fram trilobiter. Vår Kvarntorpshög har blivit utsedd till årets märkligaste besöksmål, har en skulpturpark som är öppen dygnet runt, man kan besegra trappan, åka slalom och träffa människor. Ja, kort och gott så har området börjat läka och från att ha varit ett miljöförstört område till ett rekreationsområde, säger Katarina Hansson.

Katarina Talarstol

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s